Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 6/2023

Spis treści:

Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku w wybranych krajach członkowskich Unii Europejskiej – Jadwiga Rothkaehl   4

Sytuacja na kanadyjskim rynku zbóż – Aleksandra Boniecka  13

Sporysz i jego alkaloidy – Jadwiga Rothkaehl    16

Wykorzystanie sieci neuronowych w sprzedaży internetowej. Od personalizacji po problemy logistyczne – Wojciech Moszczyński   22

Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku – Anna Szafrańska   24

Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2023 roku – Sylwia Stępniewska  34

Owies – walory odżywcze i właściwości prozdrowotne – Danuta Leszczyńska  42

Znaczenie białka ziarna zbóż i jego wartość biologiczna w diecie ludzi – Marcin Różewicz     45

Płatki śniadaniowe – co o nich wiemy? -Milena Sadowska, Aniela Schefler, Agata Witczak, Kamila Pokorska-Niewiada   50

Bühler. Energia stała się czynnikiem kosztowym   54

Ocalić od zapomnienia. Ona jedna, a ich czterech (korespondencja z Holandii) – Anna Wytrykus   58

Marketing. O procesach unifikacji marek – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak   60

17 urodziny Stowarzyszenia „Polska Ekologia” – Maciej Bartoń  62