Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego
w dniu 15 grudnia 2022 roku zorganizował Spotkanie Pożniwne dotyczące aktualnej sytuacji na rynku ziarna zbóż w Polsce
Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Henryka Kowalczyka.
Celem Spotkania było przedstawienie wyników badań realizowanych w 2022 r. w ramach dwóch zadań badawczych, których zleceniodawcą jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie umowy nr DRR.prz.070.1.2022:
Zadanie 1. Analiza jakości surowców rolnych z uwzględnieniem zagrożenia wystąpienia substancji skażających
Zadanie 2. Opracowanie standardów rynkowych i wymagań jakościowych dla wybranych produktów rolno-spożywczych.
Podzadanie 2.2. Określenie standardów i wymagań jakościowych dla ziarna pszenżyta, jęczmienia i owsa na potrzeby obrotu towarowego ziarna
Program Spotkania obejmował następujące zagadnienia:
– Aktualna sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak (InfoGrain)
– Wartość technologiczna ziarna pszenicy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
– Zanieczyszczenie ziarna zbóż z tegorocznych zbiorów przez mikotoksyny – dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
– Wartość technologiczna ziarna żyta z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska / dr inż. Sylwia Stępniewska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
– Analiza ryzyka występowania chemicznych zanieczyszczeń w ziarnie zbóż – dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
– Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów wybranych krajów UE. Aktualna dyskusja na poziomie unijnym dotycząca wymagań w zakresie substancji skażających w ziarnie zbóż – mgr inż. Aleksandra Boniecka (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
– Wartość technologiczna ziarna pszenżyta, jęczmienia, owsa i kukurydzy z krajowych zbiorów – mgr inż. Klaudia Gańko, mgr inż. Agnieszka Salamon, mgr inż. Łukasz Wojtowicz (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
Spotkanie odbyło się w formie hybrydowej, tj. stacjonarnej Warszawie w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB, ul. Rakowiecka 36, sala A – połączonej z webinarium (za pośrednictwem platformy ZOOM).
Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym przez Przegląd Zbożowo-Młynarski.
Wybrane materiały prezentowane na Spotkaniu pożniwnym dostępne są na stronie: https://www.ibprs.pl/zadania-badawcze-w-2022/