Przejdź do treści
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Szczyt Ekologiczny w Kopenhadze

W dniach 18–19 sierpnia 2025 roku w Kopenhadze odbędzie się Organic Summit – międzynarodowy szczyt poświęcony rolnictwu ekologicznemu i zrównoważonemu systemowi żywnościowemu. Spotkanie organizowane jest z okazji rozpoczęcia duńskiej prezydencji w Radzie UE i zgromadzi czołowych ekspertów, decydentów oraz przedstawicieli sektora rolno-spożywczego z całej Europy. Celem konferencji jest opracowanie wspólnej karty działań z konkretnymi rekomendacjami, mającymi na celu zwiększenie udziału rolnictwa ekologicznego i rynku produktów BIO do 25% do 2030 roku.

Wśród najważniejszych punktów programu znajduje się wystąpienie norweskiej lekarki i działaczki na rzecz środowiska, dr Gunhild Stordalen. Założycielka organizacji EAT zyskała międzynarodowy rozgłos dzięki współpracy z czasopismem The Lancet, z którym w 2018 roku opublikowała raport „EAT-Lancet Planetary Diet”. Zawarte w nim zalecenia dotyczące bardziej roślinnej i zrównoważonej diety zyskały uznanie jako oficjalne wytyczne żywieniowe na całym świecie.

Na konferencji obecni będą również:

  • Philip Lymbery, dyrektor generalny Compassion in World Farming International, organizacji działającej na rzecz dobrostanu zwierząt hodowlanych w 40 krajach. Lymbery pełni także funkcję prezesa Eurogroup for Animals, zasiada w zarządzie World Federation for Animals i reprezentuje tematykę dobrostanu zwierząt w unijnym dialogu strategicznym nt. przyszłości rolnictwa. Autor książki „Sixty Harvests Left”, poświęconej wyzwaniom związanym z przyszłością rolnictwa.
  • Renate Künast, była niemiecka minister rolnictwa w rządzie kanclerza Gerharda Schrödera, znana z działań na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, ochrony konsumentów i dobrostanu zwierząt.

W dyskusjach wezmą udział także reprezentanci uznanych producentów żywności ekologicznej z Europy:

  • Peter Sisseck, właściciel Dominio de Pingus (Dania),
  • Thomas Moschos, Moschos Dairy Farm (Grecja),
  • Krzysztof Ostrowicki, gospodarstwo Juchowo Farm (Polska),
  • Giovanni Battista Girolomoni, spółdzielnia Girolomoni Organic Cooperative (Włochy).
    Wszyscy są laureatami prestiżowych nagród EU Organic Awards.

Szczegółowy program wydarzenia dostępny jest na stronie internetowej Organic Summit.

Dania liderem rynku produktów BIO

Dania pozostaje światowym liderem pod względem konsumpcji żywności ekologicznej i notuje najwyższy udział rynkowy produktów bio spośród wszystkich krajów. Oficjalne duńskie oznaczenie „Økologisk” (czerwony znak BIO) cieszy się ogromnym zaufaniem wśród konsumentów. Według najnowszego raportu FiBL (Instytut Badań nad Rolnictwem Ekologicznym) produkty ekologiczne osiągnęły w Danii udział rynkowy na poziomie 11,8% – to najwyższy wskaźnik na świecie.

Sukces ten to rezultat konsekwentnej polityki państwowej, wysokiej świadomości konsumenckiej oraz silnego i dobrze rozwiniętego sektora rolnictwa ekologicznego. Ponad 11% użytków rolnych w Danii uprawianych jest metodami ekologicznymi, co plasuje ten kraj w światowej czołówce. Duńskie produkty bio kojarzone są z wysoką jakością, dobrostanem zwierząt, brakiem pestycydów oraz dbałością o środowisko naturalne.