GEA Golfetto Sangati zaprasza na webinaria
Dawne zboża i nowe technologie: innowacje i trendy rynkowe w młynarstwie Rynek zbóż w przeszłości koncentrował się na produkcji masowej i intensywnej. Jednak obecnie ponownie odkrywa dawne zboża. Podczas tego webinaru: Przeanalizujemy ewolucję dawnych zbóż, Wyjaśnimy ich cechy i zalety rynkowe, Odkryjemy najnowsze technologie przetwarzania Na żywo online – środa, 29 lipca 2020 r.godz. 10.00 […]
Izba Zbożowo-Paszowa: trwają zbiory jęczmienia
Rozpoczęły się w kraju zbiory jęczmienia ozimego. W pierwszej kolejności jęczmień koszony jest ze „słabych” stanowisk. Według ekspertów Izby Zbożowo-Paszowej, zbiory będą wysokie, ale jakość ziarna słaba. Jak informuje Izba, zebrany jęczmień ma niską gęstość ziarna. Charakteryzuje się także wysokim białkiem (13-14 proc.), co budzi obawy słodowni o dostępność dobrej jakości surowca. Osiągane plony jęczmienia […]
Podlaskie Młyny
Podlaskie Młyny to najnowsza propozycja Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku i ukłon w stronę tych klientów, którzy poszukują produktów ze zdrowych upraw. Zadbano również o nową, świeżą etykietę i unikatowe opakowanie. Brand jest przeznaczony do sprzedaży w całej Polsce, ale w pierwszej kolejności pojawi się na rodzimym Podlasiu. Pragnę również wyjaśnić, że nasze flagowe produkty, […]
Opakowania makaronu bez okienek
Firma Barilla wdrożyła na największych liniach makaronów, opakowania w 100% nadające się do recyklingu. Firma wycofała opakowania z plastikowymi okienkami z makaronów typu Penne, Fusilli, Spaghetti, Lasagne, Linguine, Tortiglioni oraz Mezze Penne Tricolore. Makarony będą pakowane do nowych opakowań wykonanych z „kombinacji materiałów na bazie papieru i 100% włókien pierwotnych”, które zostały pozyskane z certyfikowanych […]
Numer 04/2020
Perspektywy na nowy sezon – Mirosław Marciniak 4 Jak działają rekurencyjne sieci neuronowe – Wojciech Moszczyński 6 Lipcowe posiedzenie Rady Sekretarzy Generalnych EFMA w trybie zdalnym – Jadwiga Rothkaehl 9 Gazeta Młynarska – Jadwiga Rothkaehl 12 Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 1) – Jadwiga Rothkaehl 16 Związki fenolowe występujące w ziarnie […]