Wyższa produkcja pszenicy w 2019 r.

Najnowsza prognoza FAO dotycząca światowej produkcja zbóż w sezonie 2018/2019 wynosi 2,611 mld t i jest nieznacznie wyższa niż szacunki z grudnia. Odzwierciedla ona korekty w górę dla kukurydzy, pszenicy i ryżu. Pomimo rewizji w górę w styczniu, globalna produkcja zbóż nadal utrzymuje się na poziomie 1,8% (47,4 mln t) poniżej najwyższego poziomu z 2017 […]

40. Konferencja w Krynicy Morskiej

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie organizuje w dniach 22-25 maja 2019 roku kolejną konferencję w Krynicy Morskiej. To tradycyjne spotkanie „ludzi z branży”, organizowane od 25 lat, daje możliwość zapoznania się z wykładami przygotowanymi przez pracowników ZPZiP IBPRS i zaproszonych gości oraz dyskusji ze specjalistami […]

Szkolenie Food Tech Master

Informujemy o kolejnym kursie FOOD TECH MASTER organizowanym przez Pavan Group w siedzibie firmy Galliera Veneta w dniach 25-29 marca br. Szkolenie tradycyjnie odbędzie się w centrum badawczym R&D PAVAN, a tematyka jest ukierunkowana na zarządzanie konserwacją oraz planowaniem przeglądów linii technologicznych do produkcji makaronu oraz wyrobów ekstrudowanych. Celem spotkania jest uzyskanie optymalnych  parametrów wpływających na […]

Ustawa o wykorzystywaniu przewagi kontraktowej

11 grudnia weszła w życie nowelizacja ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Nowelizacja zakłada znaczne poszerzenie zakresu stosowania ustawy. Wyeliminowane zostały tzw. progi bagatelności jej stosowania, a poszerzeniu uległa definicja „przewagi kontraktowej”. W praktyce przepisami ustawy objęta będzie każda relacja rynkowa dotyczącą nabycia produktów rolnych lub spożywczych – […]

Trendy na rynku żywności 2019

Biodegradowalne opakowania, biohacking i żywność funkcjonalna dla osób starszych – to tylko niektóre z zapowiadanych przez ekspertów trendów żywnościowych na 2019 rok. Agencje badawcze i specjaliści ds. tendencji rynkowych podpierają swoje prognozy wieloletnim doświadczeniem w śledzeniu wiodących trendów w branży oraz badaniu preferencji konsumenckich. Przedstawiamy najważniejsze trendy żywnościowe, jakie mogą dominować na globalnym rynku w 2019 […]

Obowiązek wzbogacania mąki w kwas foliowy

Brytyjscy eksperci w dziedzinie żywienia twierdzą, że propozycja rządu, by obowiązkowo wzbogacać mąkę w kwas foliowy, to w polityce zdrowotnej państwa bardzo istotna zmiana, choć niestety spóźniona. Nowe przepisy, które prawdopodobnie wejdą w życie w ciągu najbliższych tygodni, stanowią strategię mającą na celu obniżenie liczby urodzeń dzieci z wrodzoną wadą cewy nerwowej – brzemienną w […]

Szkolenie we Włoszech

W dniach 18-22 lutego w siedzibie firmie Pavan we Włoszech odbędzie się szkolenie Dry Paste dotyczące całego procesu produkcji makaronu zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej. Wykłady będą prowadzone w jęz. angielskim. Więcej na temat programu, tematyki, warunków uczestnictwa oraz informacje o wykładowcach TU.

Konferencja dla piekarzy

Zapraszamy do udziału w konferencji dla producentów pieczywa „Prawdy i mity na temat glutenu” która odbędzie się 20 listopada 2018 o godz, 11.30 w Warszawie, ul. Czackiego 3/5. sala A PROGRAM Udział: bezpłatny po przesłaniu zgłoszenia ppic@ppic.pl (w zwrotnej wiadomości proszę podać imię, nazwisko, firmę i telefon kontaktowy)

Polski sektor rolno-spożywczy po odzyskaniu niepodległości

Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przygotowali 11 faktów o rynku rolno-spożywczym w Polsce tuż po I Wojnie Światowej. 13 lipca 1918 roku Rada Regencyjna Królestwa Polskiego wydała rozporządzenie o utworzeniu i organizacji Głównego Urzędu Statystycznego, a tom pierwszego Rocznika Statystyki Rzeczypospolitej Polskiej ukazał się już trzy lata […]

Spotkanie Stowarzyszenia Młynarzy RP

W dniu 3 października 2018 roku odbyło się w Warszawie – w gmachu IBPRS przy ul. Rakowieckiej 36 spotkanie informacyjno-dyskusyjne członków Stowarzyszenia Młynarzy RP poświęcone aktualnej sytuacji na rynku ziarna pszenicy w Polsce oraz przyszłości Stowarzyszenia Młynarzy RP W spotkaniu w dniu 5.10.2018 roku w Warszawie uczestniczyło ponad 50 osób. Byli to gównie członkowie – […]