Obowiązek wzbogacania mąki w kwas foliowy

Brytyjscy eksperci w dziedzinie żywienia twierdzą, że propozycja rządu, by obowiązkowo wzbogacać mąkę w kwas foliowy, to w polityce zdrowotnej państwa bardzo istotna zmiana, choć niestety spóźniona. Nowe przepisy, które prawdopodobnie wejdą w życie w ciągu najbliższych tygodni, stanowią strategię mającą na celu obniżenie liczby urodzeń dzieci z wrodzoną wadą cewy nerwowej – brzemienną w […]

Szkolenie we Włoszech

W dniach 18-22 lutego w siedzibie firmie Pavan we Włoszech odbędzie się szkolenie Dry Paste dotyczące całego procesu produkcji makaronu zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej. Wykłady będą prowadzone w jęz. angielskim. Więcej na temat programu, tematyki, warunków uczestnictwa oraz informacje o wykładowcach TU.

Konferencja dla piekarzy

Zapraszamy do udziału w konferencji dla producentów pieczywa „Prawdy i mity na temat glutenu” która odbędzie się 20 listopada 2018 o godz, 11.30 w Warszawie, ul. Czackiego 3/5. sala A PROGRAM Udział: bezpłatny po przesłaniu zgłoszenia ppic@ppic.pl (w zwrotnej wiadomości proszę podać imię, nazwisko, firmę i telefon kontaktowy)

Polski sektor rolno-spożywczy po odzyskaniu niepodległości

Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przygotowali 11 faktów o rynku rolno-spożywczym w Polsce tuż po I Wojnie Światowej. 13 lipca 1918 roku Rada Regencyjna Królestwa Polskiego wydała rozporządzenie o utworzeniu i organizacji Głównego Urzędu Statystycznego, a tom pierwszego Rocznika Statystyki Rzeczypospolitej Polskiej ukazał się już trzy lata […]

Spotkanie Stowarzyszenia Młynarzy RP

W dniu 3 października 2018 roku odbyło się w Warszawie – w gmachu IBPRS przy ul. Rakowieckiej 36 spotkanie informacyjno-dyskusyjne członków Stowarzyszenia Młynarzy RP poświęcone aktualnej sytuacji na rynku ziarna pszenicy w Polsce oraz przyszłości Stowarzyszenia Młynarzy RP W spotkaniu w dniu 5.10.2018 roku w Warszawie uczestniczyło ponad 50 osób. Byli to gównie członkowie – […]

Susza w Europie podbiła światowe ceny zbóż

Zgodnie z prognozą IGC (International Grains Council) z 23.08.2018 światowa produkcja zbóż w sezonie 18/19 zmniejszy się do 2062,7 mln t wobec 2092,1 mln t w sezonie 17/18 (-1,4%). Jej obniżenie wynikać będzie z mniejszych zbiorów pszenicy (-5,5%) i jęczmienia (-3,8%), podczas gdy przeciwny efekt będą miały wyższe zbiory kukurydzy (+1,9%). Niższa produkcja pszenicy oraz […]

Zafałszowania żywności – polski przewodnik już dostępny

Polskie biuro IFS CEE oraz portal wiedzy dla profesjonalistów FoodFakty.pl informują, że właściciel standardu IFS opublikował oficjalną polską wersję przewodnika wdrożeniowego poświęconego przeciwdziałaniu zafałszowaniom produktów (ang. Food Fraud). Przewodnik jest pierwszym w Polsce kompleksowym i wyczerpującym narzędziem dla producentów żywności, a także wszystkich instytucji i osób zajmujących się bezpieczeństwem żywności. Dokument ten pozwala na sprawne […]

Naukowcy rozkodowali genom pszenicy

Po 13 latach prac ponad 200 naukowców z 20 krajów rozkodowało wyjątkowo trudny w badaniu genom pszenicy. Dzięki temu będą mogły powstać odmiany bardziej odporne na choroby, zmiany klimatu i dające lepsze plony. Przez długi czas rozkodowanie genomu pszenicy uważano za wyzwanie niemal nieosiągalne z dwóch głównych powodów. Po pierwsze, genom ten jest bardzo duży, […]

Uwaga na fałszywych kontrolerów systemu RODO

Do Prezesa UODO dotarły sygnały, że u przedsiębiorców pojawiają się osoby podające się za kontrolerów UODO. W jednym ze zgłoszonych przypadków osoby te okazały legitymację i upoważnienie do kontroli. Dokumenty te były jednak fałszywe. Prezes UODO informuje, że w najbliższym czasie będą miały miejsce kontrole a upoważnione do ich przeprowadzenia osoby będą pojawiać się w […]

Konferencja na temat glutenu

Zapraszamy do udziału w konferencji „Prawdy i mity na temat glutenu”, która odbędzie się 20 listopada br. o godz. 11.30 w Warszawie, ul. Czackiego 3/5 (sala A). W programie m.in.: – gluten okiem piekarza i dietetyka – przedstawienie wyników ankiety nt. wiedzy konsumentów o glutenie – gluten a marketing pieczywa Zgłoszenia można przesyłać przez formularz […]