KOWR: Polacy jedzą coraz mniej chleba

Konsumpcja chleba spada, choć to produkt zakorzeniony w polskiej tradycji – wskazuje KOWR i przypomina, że 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. W 2019 r. mieszkaniec Polski zjadł średnio prawie 3 kg chleba miesięcznie, rok wcześniej było to ponad 3 kg. Jak poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Marcin Wroński, z […]

Czy mąka zdrożeje?

W ostatniej prognozie produkcji zbóż opublikowanej w dniu 30 września Główny Urząd Statystyczny podał szacunki polskich zbiorów 2020. Wynika z nich, że produkcja pszenicy wyniosła prawie 12 mln ton (11,95). To najwyższy zbiór od 5 lat. – Jesteśmy już 2 miesiące po żniwach, które w tym roku były nieco opóźnione, ale przeprowadzone były szybko i […]

Czy system NutriScore może być zły dla polskich rolników i konsumentów?

System NutriScore powoli zadomawia się na rynku spożywczym. Polska jako jeden z największych rynków nie zajęła oficjalnie stanowiska na poziomie EU. Czy słusznie? Europa szeroko debatuje o tym systemie, który na lata zmieni rynek spożywczy. Portal Food Fakty opisuje interesujące opracowanie przygotowane przez jedną z uznanych europejskich agencji na potrzeby włoskiego zrzeszenia producentów żywności – […]

Pierwsza odmiana pszenicy GMO zatwierdzona do produkcji rolniczej

Argentyńska biotechnologiczna firma Bioceres Crop Solutions Corp poinformowała w dniu 08 października 2020 roku, że Minister Rolnictwa Argentyny zatwierdził do produkcji i konsumpcji ich pierwszą odmianę pszenicy HB4 wykazującą tolerancję na warunki suszy. Wprowadzenie tej odmiany do handlu międzynarodowego zależy od zatwierdzenia jej importu przez Brazylię, która kupuje więcej niż 85% przetwarzanej u siebie pszenicy […]

Prenumerata na 2021 r.

Zamów już dziś prenumeratę „Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego” na 2021 rok – prenumerata roczna papierowa 240 zł (+ 15 zł koszt wysyłki) BONUS! W prenumeracie taniej: 12 numerów w cenie 11, czyli 1 numer GRATIS! – prenumerata roczna cyfrowa 240 zł BONUS! Składając zamówienie w 2020 r. już następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty otrzymują Państwo dostęp do […]

XVIII Warszawskie Święto Chleba

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie zaprasza na XVIII Warszawskie Święto Chleba. Wydarzenie to na stałe wpisało się w kalendarz imprez kulturalnych stolicy i dowodzi, jak bardzo potrzebna jest taka uroczystość promująca tradycje dożynkowe i kulturę polskiej wsi. Tegoroczne Święto odbędzie się w niedzielę 11 października na terenie Instytutu, przy ul. Krakowskie Przedmieście […]

Stowarzyszenie Młynarzy RP w likwidacji

Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej w likwidacji podaje do wiadomości, że w dniu 24 września 2020 roku została podjęta Uchwała nr 1/2020 Nadzwyczajnego Walnego Zebrania Członków Stowarzyszenia Młynarzy RP w sprawie rozwiązania Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie. Zawiadomienie o likwidacji

„Polski stół” do pobrania gratis

Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego jest obecnie jedną ze skuteczniejszych metod promocji krajów oraz regionów. Kulinaria wpływają na rozwój turystyki, a także eksport. Pomagają budować markę narodową i lokalną. Właśnie w tym celu powstała bezpłatna, cyfrowa publikacja Polski stół dostępna w językach angielskim oraz hiszpańskim. Prezentuje ona historię kuchni polskiej, produkty, a także współczesny design. Całość dopełniają piękne […]

SPOTKANIE POŻNIWNE W WARSZAWIE

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa zaprasza do udziału w Spotkaniu Pożniwnym organizowanym w dniu 5 listopada w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36. Wstępny Program Spotkania: 10:00-10:30 – Rozpoczęcie spotkania 10:30-11:15 – Aktualna sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak (InfoGrain), 11:15-11:45 – Wartość technologiczna ziarna pszenicy z krajowych zbiorów – […]

Jak COVID-19 wpłynął na polską produkcję produktów zbożowych?

Pandemia COVID-19 przyniosła znaczące zmiany w zachowaniu polskiego konsumenta. Wzmożony popyt na produkty spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia korzystnie wpłynął na produkcję makaronów i kasz, odnotowujących wiosną wzrosty produkcji nawet do 175% w skali roku. Ograniczenie częstotliwości codziennych zakupów w piekarniach w czasie lockdownu negatywnie odbiło się natomiast na wytwórcach pieczywa. Według danych […]