Wzrost cen przetworów zbożowych

Wzrost cen zbóż obserwowany od lipca 2018 r. do lutego br., ma swoje przełożenie zarówno na ceny zbytu artykułów zbożowych, jak i ceny detaliczne – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas. Na skutek niższych zbiorów ziarna w Polsce i w ujęciu globalnym, w II połowie 2018 r. ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej […]

Dramiński – największa kolekcja kieratów konnych

W dwóch miejscowościach Warmii i Mazur położonych nieopodal Olsztyna można zobaczyć zbiór kilkuset zabytkowych maszyn rolniczych, a wśród nich największą w Polsce kolekcję kieratów konnych. Wynik został właśnie zarejestrowany w Księdze Rekordów Guinnessa. Kolekcja Zabytkowych Maszyn Rolniczych powstawała przez 30 lat i należy do Alicji i Janusza Dramińskich. Znajduje się w Sząbruku i Naterkach. „Zbiór […]

KOWR: Zbiory zbóż w 2019 r. nie powinny być mniejsze niż przed rokiem

Zbiory zbóż w 2019 r. nie powinny być mniejsze niż w poprzednim roku, ocenił dla ISBnews Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Ceny zbóż w Polsce zależne będą przede wszystkim od sytuacji na rynkach zagranicznych – podaje portal money.pl. „Aktualnie nie ma przesłanek, które mogłyby wskazywać na mniejsze zbiory zarówno w Polsce, jak i u głównych […]

Mąka 500+ z PZM Damłyn

Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie Damłyn z Damasławka wypuściło na rynek mąkę pod marką. 500+. Produkt można kupić w wielu osiedlowych sklepach. Firma postanowiła wykorzystać skojarzenie fachowej nazwy z rządowym programem 500+. – To był spontaniczny pomysł – tak tłumaczy go w rozmowie z „Gazetą Pomorską” Artur Zonenberg, kierownik działu handlowego w PZM Damłyn. – Nasi klienci i […]

Konferencja piekarska na Eurogastro

Pieczywo pod lupą na Targach EuroGastro i WorldHotel Pieczywo odgrywa podstawową rolę w żywieniu ludzi na całym świecie, dlatego też dietetycy poświęcają mu coraz więcej uwagi. Jest to zgodne z współczesnymi zaleceniami żywieniowymi, które przetwory zbożowe przyjmują za podstawę zbilansowanej diety. W piramidach żywieniowych umieszczane są u podstawy trójkąta jako baza dziennej racji pokarmowej zdrowego […]

Wyższa produkcja pszenicy w 2019 r.

Najnowsza prognoza FAO dotycząca światowej produkcja zbóż w sezonie 2018/2019 wynosi 2,611 mld t i jest nieznacznie wyższa niż szacunki z grudnia. Odzwierciedla ona korekty w górę dla kukurydzy, pszenicy i ryżu. Pomimo rewizji w górę w styczniu, globalna produkcja zbóż nadal utrzymuje się na poziomie 1,8% (47,4 mln t) poniżej najwyższego poziomu z 2017 […]

40. Konferencja w Krynicy Morskiej

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie organizuje w dniach 22-25 maja 2019 roku kolejną konferencję w Krynicy Morskiej. To tradycyjne spotkanie „ludzi z branży”, organizowane od 25 lat, daje możliwość zapoznania się z wykładami przygotowanymi przez pracowników ZPZiP IBPRS i zaproszonych gości oraz dyskusji ze specjalistami […]

Szkolenie Food Tech Master

Informujemy o kolejnym kursie FOOD TECH MASTER organizowanym przez Pavan Group w siedzibie firmy Galliera Veneta w dniach 25-29 marca br. Szkolenie tradycyjnie odbędzie się w centrum badawczym R&D PAVAN, a tematyka jest ukierunkowana na zarządzanie konserwacją oraz planowaniem przeglądów linii technologicznych do produkcji makaronu oraz wyrobów ekstrudowanych. Celem spotkania jest uzyskanie optymalnych  parametrów wpływających na […]

Ustawa o wykorzystywaniu przewagi kontraktowej

11 grudnia weszła w życie nowelizacja ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Nowelizacja zakłada znaczne poszerzenie zakresu stosowania ustawy. Wyeliminowane zostały tzw. progi bagatelności jej stosowania, a poszerzeniu uległa definicja „przewagi kontraktowej”. W praktyce przepisami ustawy objęta będzie każda relacja rynkowa dotyczącą nabycia produktów rolnych lub spożywczych – […]

Trendy na rynku żywności 2019

Biodegradowalne opakowania, biohacking i żywność funkcjonalna dla osób starszych – to tylko niektóre z zapowiadanych przez ekspertów trendów żywnościowych na 2019 rok. Agencje badawcze i specjaliści ds. tendencji rynkowych podpierają swoje prognozy wieloletnim doświadczeniem w śledzeniu wiodących trendów w branży oraz badaniu preferencji konsumenckich. Przedstawiamy najważniejsze trendy żywnościowe, jakie mogą dominować na globalnym rynku w 2019 […]