Mniej mąki, więcej chleba

Po siedmiu latach wzrostu, w pierwszym półroczu br. obniżyła się produkcja mąki pszennej. Utrzymały się natomiast wzrostowe tendencje w przypadku mąki żytniej i pieczywa świeżego – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas. Ostatnie dane GUS wskazują, że w styczniu-czerwcu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały 870 tys. t mąki pszennej, […]

Celiakia a spożycie glutenu przez dzieci

Obszerne badania potwierdziły, że ryzyko zachorowania na celiakię jest związane z ilością spożywanego przez małe dzieci glutenu. Badania te miały charakter obserwacyjny i dlatego nie dowodzą związku przyczynowego, są jednak najbardziej wszechstronną do tej pory analizą tego zagadnienia. Ich wyniki przedstawiono w czasopiśmie JAMA. Ogółem analizą objęto 6600 dzieci, predysponowanych genetycznie do rozwoju celiakii – […]

IERiGŻ: rolnicze straty suszowe mogą być podobne do tych z 2018 r.

Straty z powodu suszy będą prawdopodobnie na tym samym poziomie jak w ubiegłym roku – powiedział PAP dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prof. Andrzej Kowalski. Dodał, że najbardziej ucierpiały uprawy zbóż. Według resortu rolnictwa suszą jest dotkniętych ok. 1 mln 385 tys. ha. upraw; całkowita wielkość strat będzie znana po zakończeniu prac komisji. […]

Biuro w Warszawie do wynajęcia

Do wynajęcia powierzchnia biurowa o łącznej powierzchni  78 m2  (trzy pokoje) w Warszawie  przy ul.  Świętokrzyskiej  14A , IV piętro. Budynek  zlokalizowany jest w samym centrum Warszawy, obok zbiegu ulic Nowy Świat – Świętokrzyska i w sąsiedztwie Starego Miasta. Budynek położony  jest  w przy stacji II linii metra „Nowy Świat – Uniwersytet”. Biuro jest  świeżo […]

Wzrost cen wyrobów zbożowych

Sezon 2018/19 przyniósł silny wzrost cen skupu ziarna, co znalazło swoje przełożenie w cenach detalicznych przetworów zbożowych, tak w Polsce, jak i całej UE. W przypadku naszego kraju dynamika zmian była jednak silniejsza niż średnio we Wspólnocie. Wyższa cena pszenicy spowodowana niskimi zbiorami Na skutek niskich, ubiegłorocznych zbiorów zbóż,  w II połowie 2018 r. krajowe […]

Nowy, bezpieczny gluten

W ostatnich latach znacząco wzrosła produkcja żywności bezglutenowej przeznaczonej dla osób cierpiących na celiakię, jednak wciąż poszukuje się sposobów na stworzenie produktu zawierającego tę substancję, a mimo to bezpiecznego dla pacjentów z chorobą trzewną. Z problemem tym postanowił zmierzyć się hiszpańsko-portugalski zespół badaczy z Politechniki w Madrycie (UPM) oraz Uniwersytetu Trás-os-Montes e Alto Douro (UTAD) […]

Mąka z Podlasia na liście produktów tradycyjnych

„Mąka z Podlasia” produkowana przez Podlaskie Zakłady Zbożowe została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To kolejny produkt z województwa podlaskiego na tej liście. Jak powiedziała PAP prezes PZZ Sylwia Majewicz, ubiegając się o wpis, zakłady chciały zwrócić uwagę, że w tym regionie tradycje uprawy zbóż i produkty młynarskie mają kilkusetletnią […]

Prognozy zbiorów pszenicy w Polsce w 2019 r.

Wczesne prognozy analityków z francuskiej firmy Tallage wskazują na duże prawdopodobieństwo wzrostu zbiorów pszenicy w Polsce. Przy stabilizacji zużycia ziarna na poziomie z bieżącego sezonu, będzie to oznaczało zwiększenie możliwości eksportowych. W raporcie Stratégie grains, wydanym 16.05.2019, Tallage kreśli prognozy bilansu popytu i podaży zbóż w UE. W kończącym się już sezonie 2018/19 produkcja pszenicy […]

Feerum jest zainteresowane rozwojem w Senegalu, Zambii i Rwandzie

Feerum, które realizuje obecnie kontrakt na dostawę kompleksu silosów w Tanzanii, jest potencjalnie zainteresowane dalszym rozwojem w tym afrykańskim kraju oraz w Senegalu, Zambii i Rwandzie. „Rynek afrykański jest dla nas interesujący w średnim terminie. Analizujemy obecnie nasze możliwości działań w kilku krajach. Nie ma przeciwskazań do dalszego rozwoju na tym rynku. Tym bardziej, że […]