Konferencja w Krynicy

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego zaprasza do udziału w XXXVIII Konferencji w Krynicy Morskiej „Jakość zbóż i przetworów zbożowych” organizowanej w dniach 24–27 maja br.

W trakcie XXXVIII Konferencji przedstawione zostaną następujące zagadnienia:

  • Precyzja metody oznaczania poszczególnych wyróżników jakościowych a wymagania kontraktów handlowych
  • Precyzja metody oznaczania zawartości białka i ilości glutenu za pomocą urządzeń pomiarowych techniki NIR
  • Zasady użytkowania wilgotnościomierzy elektrycznych do ziarna zbóż
  • Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej
  • Zmiany wartości technologicznej mąki w trakcie dojrzewania po przemiale
  • Porównanie metod oznaczania ilości i jakości glutenu
  • Zmienność wartości cech alweograficznych ziarna pszenicy i mąki pszennej
  • Aktualna sytuacja na krajowym i światowym rynku pszenicy
  • Analiza ryzyka występowania substancji skażających w ziarnie zbóż
  • Jakość ziarna pszenicy z kolejnych lat zbiorów
  • Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna, mąki i przetworów zbożowych
  • Pieczywo ciemne – surowce i technologii
  • Rozwój rynku pieczywa bezglutenowego
  • Trendy w produkcji piekarskiej – wykorzystanie mąk niechlebowych w produkcji pieczywa prozdrowotnego
  • Substancje dodatkowe w piekarstwie – regulacje prawne
  • Pieczywo pszenżytnio-owsiane
  • Triticum polonicum – mało znany gatunek pszenicy
  • Możliwość wykorzystania ziarna żyta krzyca w piekarstwie 
  • Cechy technologiczne ziarna rejestrowanych odmian żyta na przestrzeni lat
  • Ocena jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe

Więcej informacji można uzyskać w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS
(dane kontaktowe: tel. 22 849 04 03; e-mail: zpzip@ibprs.plhttps://www.ibprs.pl).

 

O autorze: Redaktor