Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego zaprasza do udziału w XXXVIII Konferencji w Krynicy Morskiej „Jakość zbóż i przetworów zbożowych” organizowanej w dniach 24–27 maja br.
W trakcie XXXVIII Konferencji przedstawione zostaną następujące zagadnienia:
- Precyzja metody oznaczania poszczególnych wyróżników jakościowych a wymagania kontraktów handlowych
- Precyzja metody oznaczania zawartości białka i ilości glutenu za pomocą urządzeń pomiarowych techniki NIR
- Zasady użytkowania wilgotnościomierzy elektrycznych do ziarna zbóż
- Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej
- Zmiany wartości technologicznej mąki w trakcie dojrzewania po przemiale
- Porównanie metod oznaczania ilości i jakości glutenu
- Zmienność wartości cech alweograficznych ziarna pszenicy i mąki pszennej
- Aktualna sytuacja na krajowym i światowym rynku pszenicy
- Analiza ryzyka występowania substancji skażających w ziarnie zbóż
- Jakość ziarna pszenicy z kolejnych lat zbiorów
- Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna, mąki i przetworów zbożowych
- Pieczywo ciemne – surowce i technologii
- Rozwój rynku pieczywa bezglutenowego
- Trendy w produkcji piekarskiej – wykorzystanie mąk niechlebowych w produkcji pieczywa prozdrowotnego
- Substancje dodatkowe w piekarstwie – regulacje prawne
- Pieczywo pszenżytnio-owsiane
- Triticum polonicum – mało znany gatunek pszenicy
- Możliwość wykorzystania ziarna żyta krzyca w piekarstwie
- Cechy technologiczne ziarna rejestrowanych odmian żyta na przestrzeni lat
- Ocena jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe
Więcej informacji można uzyskać w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS
(dane kontaktowe: tel. 22 849 04 03; e-mail: zpzip@ibprs.pl, https://www.ibprs.pl).