Już po raz piąty świętujemy Dzień Mąki. Ten podstawowy w piekarstwie i cukiernictwie surowiec, zwany białym złotem życia, od 2019 r. ma swój dzień. 20 marca rolnicy, młynarze, piekarze i cały przemysł związany z przetwórstwem mąki – od Nowego Jorku po Sidney, od Buenos Aires po Moskwę – świętują i promują surowiec będący podstawą diety miliardów ludzi na całym świecie. Mąka jest codziennie przerabiana na chleb, ciasta, ciastka, makaron i wiele innych wyrobów, będąc od tysiącleci jednym z najważniejszych produktów spożywczych.
20 marca nie został wybrany przypadkowo – wtedy wypada równonoc wiosenna. Na półkuli północnej zaczyna się wiosna, a więc czas siewu, a na południowej – jesień, czyli pora zbiorów. Dla rolników i osób związanych z przetwórstwem mąki jest to więc okres nadziei i wdzięczności.
Młynarze, piekarze, cukiernicy i inni producenci wykorzystujący mąkę organizują tego dnia specjalne akcje promocyjne, które zwracają uwagę konsumentów na różnorodność produktów i ich walory smakowe oraz prozdrowotne. Przy okazji warto odwołać się do przysłów i powiedzeń świadczących o przywiązaniu do chleba. Ich bogactwo w każdym języku i każdej kulturze potwierdza rolę tego podstawowego produktu.