Czy nadejście wiosny może oznaczać problemy dla młynarza? – Jadwiga Rothkaehl 4
Światowy Dzień Mąki 8
Raport maszyn młynarskich – firma Omas. Rozmowa z Włochem Danilo Carlonim odpowiedzialnym za rynek w Polsce – Anna Pijet 9
Posiedzenia Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy EFMA – Jadwiga Rothkaehl 10
Przegląd najważniejszych modeli Machine Learning do wykrywania i eliminowania ataków hakerskich – Wojciech Moszczyński 12
Możliwości kształtowania wartości odżywczej produktów zbożowych – Andrzej Tyburcy 16
Przyczyny pogorszenia jakości ziarna pszenicy – próba wyjaśnienia – Grażyna Podolska, Anna Szafrańska 18
Wartość zdrowotna ziarna pszenicy ze zbiorów z lat 2021-2024 – występowanie metali ciężkich – Aleksandra Boniecka, Krystyna Leśnowolska-Wnuczek 22
Konferencja IJHARS: bezpieczeństwo żywności to jeden z priorytetów polskiej prezydencji w UE 27
Jakość technologiczna ziarna owsa z krajowych zbiorów 2024 roku – Agnieszka Salamon 28
Ocena wartości technologicznej ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2024 roku – Agnieszka Salamon 34
Emisje gazów cieplarnianych przy produkcji mąki – porównanie analiz dla dwóch młynów – Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Ewelina Włodarczyk, Łukasz Przybysz 42
Konsumpcyjna pszenica genetycznie modyfikowana HB4 zatwierdzona w USA – Krzysztof Zawadzki 49
Substancje antyodżywcze w ziarnie różnych gatunków zbóż i możliwości ich neutralizacji w aspekcie ich paszowego wykorzystania – Marcin Różewicz 50
Bio Babalscy – prekursorzy rolnictwa ekologicznego – Bohdan Juchniewicz 54
Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Przyszłość w różowym kolorze? – Anna Wytrykus 56