Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 4/2025

Spis treści:

Żyto – zboże obecnie często niedoceniane – Jadwiga Rothkaehl   3

Nawet niewielki wzrost wyciągu mąki w młynach może znacząco wpłynąć na jej podaż – Krzysztof Zawadzki   8

Vitax. Systemy kondycjonowania i sanityzacji powietrza z jednostkami UnigenPlus A.H.U. 9

System rekomendacji w młynie (cz. 1). System rekomendacji w Azure Synapse – Wojciech Moszczyński 10

International Symposium on Rye Breeding & Genetics – Anna Szafrańska   13

Spotkanie informacyjno-dyskusyjne. „Lepiej wiedzieć niż zgadywać” – analiza reologiczna w młynarstwie i piekarnictwie – kontrola jakości jako źródło realnych oszczędności – Anna Szafrańska   14

GoodMills Polska uruchamia nową linię przemiałową w Kutnie – kolejny strategiczny krok w rozwoju firmy   16

Kierunki zmian w produkcji zbóż w Polsce w latach 2015-2024 – Anna Nieróbca, Alicja Sułek, Alicja Baranowska      18

Polish Grain Day 2025: Siła dialogu i innowacji w branży zbóż i pasz   23

Włośnica ber – potencjał uprawy i wykorzystania w Polsce – Marcin Różewicz  24

Przygotowanie magazynu i silosu do przyjęcia zboża – Stanisław Ignatowicz   28

Jakość przechowywanego ziarna pszenicy ze zbiorów 2024 r. w różnych magazynach zbożowych – Anna Szafrańska    30

Jakość magazynowanego ziarna żyta ze zbiorów 2024 roku – Agnieszka Salamon    35

Możliwość zastosowania makuchów lnianych, z lnianki i czarnuszki jako substytutu mąki pszennej w produkcji pieczywaJakub Roman Królak, Agnieszka Makowska    41

Ocena zawartości soli w rynkowych produktach piekarskich oraz świadomości konsumentów na ten temat na podstawie badań ankietowych – Grażyna Cacak-Pietrzak, Dominika Przygońska, Bartosz Kruszewski    46

Ocalić od zapomnienia. Młyny w departamencie Aude. Prawie jak w bajce (korespondencja z Francji) – Anna Wytrykus   54