Aktualności

Światowy Dzień Żywności
16 października br., z okazji World Food Day, świat ponownie skieruje uwagę na jedno z największych wyzwań współczesności: zapewnienie wszystkim ludziom dostępu do zdrowej i

Ocena potencjalnych skutków utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla sektora rolno-żywnościowego UE
„Ocena potencjalnych skutków utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla sektora rolno-żywnościowego UE” to temat konferencji naukowej organizowanej przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej –

Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów w 2025 r.
Główny Urząd Statystyczny opublikował rezultaty przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2025 r. Przedstawiają się one następująco: Zboża Żniwa jęczmienia ozimego rozpoczęto

Jak założyć piekarnię?
Ludzie potrzebują chleba, a dzisiejsze piekarnie często rozwijają asortyment o wyroby cukiernicze. Dzięki temu cieszą się jeszcze większą popularnością wśród klientów. Inni piekarze stawiają na

Raport SOFI 2025 – Świat zmaga się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego
ONZ publikuje coroczny globalny raport o bezpieczeństwie żywnościowym i wyzwaniach związanych z walką z głodem na świecie Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)

Szczyt Ekologiczny w Kopenhadze
W dniach 18–19 sierpnia 2025 roku w Kopenhadze odbędzie się Organic Summit – międzynarodowy szczyt poświęcony rolnictwu ekologicznemu i zrównoważonemu systemowi żywnościowemu. Spotkanie organizowane jest
				
															