Koronawirus a rynek zbożowy – Mirosław Marciniak 4
Data science – nowa nauka w obszarze analizy danych – Wojciech Moszczyński 6
Gazeta Młynarska – Jerzy Kuchciak 8
Wiadomości z Sekretariatu Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy EFMA – Jadwiga Rothkaehl 10
Ślad środowiskowy w produkcji maki pszennej– Jadwiga Rothkaehl 12
Alkaloidy pirolizydynowe – kolejne substancje szkodliwe, które mają być objęte regulacjami prawnymi UE – Jadwiga Rothkaehl 18
Zmiany klimatu, nowe zagrożenia i wyzwania związane z ochrona roślin. Podsumowanie 60. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin – PIB 16
Ferma 2020 – zboża podstawą polskiej produkcji rolniczej – Tomasz Kodłubański 18
Potencjał wykorzystania ziarna żyta – Marcin Różewicz 20
Możliwości wykorzystania optoelektronicznych separatorów do czyszczenia nasion gryki przeznaczonych do produkcji żywności bezglutenowej 24
Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720 – Grażyna Cacak-Pietrzak, Kamila Rutkowska 28
Pumpernikiel – połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań – Dominika Olszak-Ossowska, Małgorzata Majcher, Marek Gierlik 33
GEA. Brak glutenu? To nie problem! 36
Bühler. Wialnia kaszkowa Norit MQRH: tuning sprawdzonej maszyny 39
Ocalić od zapomnienia. Rolada z indyka – Anna Wytrykus 40
Marketing. Marketing 2.0 – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 42
Motywowanie pracowników. Czym jest zmiana? – Jarosław Ropiejko 44