Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 03/2022

Spis treści:

Pierwsze spojrzenie analityków z USDA na światowy bilans pszenicy w sezonie 2022/2023 – Mirosław Marciniak     4

Aktualna sytuacja na rynku zbóż w Kanadzie – Aleksandra Boniecka   5

Optymalizacja surowca i produktu w młynie – Jadwiga Rothkaehl    8

Praktyczne wykorzystanie zagadnienia kolejek w produkcji maszyn młynarskich – Wojciech Moszczyński   14

 Alkaloidy tropanowe – co młynarze powinni o nich wiedzieć – Jadwiga Rothkaehl   16

Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum – Marcin Różewicz    22

Porównanie jakości mąk żytnich typ 720 różnych producentów – Katarzyna Sujka, Aleksandra Jakubiec   28

Ocena jakości bułek do domowego wypieku – Grażyna Cacak-Pietrzak, Urszula Komorowska    32

Badania wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku – Grażyna Cacak-Pietrzak, Aleksandra Rakocka      42

Ocalić od zapomnienia. Młyn przewoźny – Andrzej Gładkowski    49

Ocalić od zapomnienia. Młyny w Limburgii. Licencja na szczęście– Anna Wytrykus    50

Marketing. Marketing w czasie wojny – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    52

Motywowanie pracowników. Programowanie neurolingwistyczne a motywowanie pracowników (cz. 6)  – Jarosław Ropiejko     54