Pierwsze spojrzenie analityków z USDA na światowy bilans pszenicy w sezonie 2022/2023 – Mirosław Marciniak 4
Aktualna sytuacja na rynku zbóż w Kanadzie – Aleksandra Boniecka 5
Optymalizacja surowca i produktu w młynie – Jadwiga Rothkaehl 8
Praktyczne wykorzystanie zagadnienia kolejek w produkcji maszyn młynarskich – Wojciech Moszczyński 14
Alkaloidy tropanowe – co młynarze powinni o nich wiedzieć – Jadwiga Rothkaehl 16
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum – Marcin Różewicz 22
Porównanie jakości mąk żytnich typ 720 różnych producentów – Katarzyna Sujka, Aleksandra Jakubiec 28
Ocena jakości bułek do domowego wypieku – Grażyna Cacak-Pietrzak, Urszula Komorowska 32
Badania wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku – Grażyna Cacak-Pietrzak, Aleksandra Rakocka 42
Ocalić od zapomnienia. Młyn przewoźny – Andrzej Gładkowski 49
Ocalić od zapomnienia. Młyny w Limburgii. Licencja na szczęście– Anna Wytrykus 50
Marketing. Marketing w czasie wojny – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 52
Motywowanie pracowników. Programowanie neurolingwistyczne a motywowanie pracowników (cz. 6) – Jarosław Ropiejko 54