Wynikowy szacunek produkcji ziarna zbóż w Polsce w 2024 r. – Jadwiga Rothkaehl 3
Problematyka sporyszu i jego alkaloidów w działalności firmy młynarskiej – Jadwiga Rothkaehl 4
Spotkanie pożniwne dotyczące aktualnej sytuacji na rynku ziarna zbóż w Polsce
– Anna Szafrańska 6
Chmura Microsoft AZURE. Którą opcje wybrać: IaaS, PaaS czy SaaS? – Wojciech Moszczyński 8
Polskie zboża: pasja, technologia, jakość 11
Odmiany żyta populacyjne vs. hybrydowe – Marcin Różewicz 12
Wartość technologiczna ziarna pszenżyta ze zbiorów 2024 roku – Anna Szafrańska 16
Ocena wartości technologicznej ziarna jęczmienia z krajowych zbiorów 2024 roku – Agnieszka Salamon 22
Stan obecny i perspektywy wykorzystania kukurydzy uprawianej na ziarno – Anna Stępień-Warda 30
Sposób mieszenia ciasta pszennego a jego właściwości i jakość pieczywa -Mikołaj Wosik, Radosław Spychaj 34
Porównanie jakości ciastek biszkoptowych wzbogaconych proszkiem z owoców aronii przechowywanych zamrażalniczo – Joanna Kaszuba, Anna Moszkowicz, Greta Adamczyk 40
Kastenmüller. Nowe rozwiązania w konstruowaniu budynków młynów – Franz Schmid 48
Produkcja i rynek makaronów w Niemczech 52
Polska jest naszym ważnym partnerem handlowym. Rozmowa z Adriano Guidolin z firmy Tecalit srl – Waldemar Witczak 53
Ocalić od zapomnienia. Młyny Północnej Holandii. Kapryśne szczęście (korespondencja z Holandii) – Anna Wytrykus 56