Przejdź do treści
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 1/2025

Spis treści:

Wynikowy szacunek produkcji ziarna zbóż w Polsce w 2024 r. – Jadwiga Rothkaehl    3

Problematyka sporyszu i jego alkaloidów w działalności firmy młynarskiej – Jadwiga Rothkaehl    4

Spotkanie pożniwne dotyczące aktualnej sytuacji na rynku ziarna zbóż w Polsce

– Anna Szafrańska   6

Chmura Microsoft AZURE. Którą opcje wybrać: IaaS, PaaS czy SaaS? – Wojciech Moszczyński   8

Polskie zboża: pasja, technologia, jakość    11

Odmiany żyta populacyjne vs. hybrydowe – Marcin Różewicz    12

Wartość technologiczna ziarna pszenżyta ze zbiorów 2024 roku – Anna Szafrańska    16

Ocena wartości technologicznej ziarna jęczmienia z krajowych zbiorów 2024 roku – Agnieszka Salamon    22

Stan obecny i perspektywy wykorzystania kukurydzy uprawianej na ziarno – Anna Stępień-Warda   30

Sposób mieszenia ciasta pszennego a jego właściwości i jakość pieczywa -Mikołaj Wosik, Radosław Spychaj     34

Porównanie jakości ciastek biszkoptowych wzbogaconych proszkiem z owoców aronii przechowywanych zamrażalniczo – Joanna Kaszuba, Anna Moszkowicz, Greta Adamczyk   40

Kastenmüller. Nowe rozwiązania w konstruowaniu budynków młynów – Franz Schmid    48 

Produkcja i rynek makaronów w Niemczech    52

Polska jest naszym ważnym partnerem handlowym. Rozmowa z Adriano Guidolin z firmy Tecalit srl – Waldemar Witczak     53

Ocalić od zapomnienia. Młyny Północnej Holandii. Kapryśne szczęście (korespondencja z Holandii) – Anna Wytrykus   56