Prognozy na 2023 rok. Mąka tańsza nie będzie 3
Fundusz rolniczy – kolejny parapodatek, za który zapłacimy wszyscy 5
Ślad środowiskowy mąki pszennej – Jadwiga Rothkaehl 6
Nikiel – mikroelement ważny dla zdrowia człowieka, ale jednocześnie czynnik powodujący alergie – Jadwiga Rothkaehl 8
Dodawanie enzymów bezpośrednio do ziarna przyszłością skutecznego kondycjonowania i przemiału. Rozmawiamy ze Zbigniewem Rakowskim, właścicielem i projekt menadżerem firmy VIVENDI 2V, która jest przedstawicielem i wyłącznym dystrybutorem GRAIN IMPROVERS B.V. w Polsce, na temat innowacyjnych produktów i technologii GI 12
Chleb z robakami? Nie – dziękuję 16
Jakie dane są potrzebne, aby zastosować sztuczna inteligencję – Wojciech Moszczyński 18
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny – Marek Bury, Magdalena Sobolewska 21
Wartość technologiczna ziarna pszenżyta ze zbiorów 2022 roku – Łukasz Wojtowicz, Anna Szafrańska 25
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2022 roku – Sylwia Stępniewska 30
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2022 roku – Agnieszka Salamon 35
Bühler. Nowa linia produkcyjna w młynie Müller´s Mühle 42
Ocalić od zapomnienia. Wiatraki w Holandii. Z delfinami w tle – Anna Wytrykus 44