Fakty i mity o imporcie zbóż z Ukrainy – Mirosław Marciniak 3
Co to jest „zboże techniczne”? – Jadwiga Rothkaehl 5
Mąka standaryzowana – czy na pewno wiemy co to jest? – Jadwiga Rothkaehl 9
Rok prosa 12
Szkolenie w zakresie metodyki oznaczania wybranych wyróżników jakościowych ziarna i mąki oraz interpretacji uzyskiwanych wyników badań – Anna Szafrańska 14
Fracop – Anna Szafrańska 18
Stosowanie papierowych worków w przemyśle młynarskim i paszowym jest korzystne dla środowiska – Andrzej Tyburcy 20
Analiza odejść klientów sklepów internetowych – Wojciech Moszczyński 22
Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym – Piotr Kostiw, Danuta Leszczyńska 24
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi – Marcin Różewicz 27
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny – Marek Bury, Magdalena Sobolewska 30
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli – Sylwia Stępniewska 33
Ocalić od zapomnienia. Wiatraki w Holandii. Mocarna i romantyczna – Anna Wytrykus 38
Ocalić od zapomnienia. Z dziejów młynarstwa. Daty i fakty. Cz. 3. Odsiewanie – Andrzej Gładkowski 40
Marketing. Zarządzanie marketingowe. Kilka praktycznych uwag- Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 42