Zbiory zbóż – Jadwiga Rothkaehl 3
Akryloamid – co warto o nim wiedzieć? – Jadwiga Rothkaehl 4
Odmiany regionalne w sektorze spożywczym 10
Jaka przyszłość czeka konsumpcyjną pszenicę genetycznie modyfikowaną (GMO) – Krzysztof Zawadzki 12
Optymalizacja procesu nawożenia upraw zbożowych za pomocą metod programowania liniowego – Wojciech Moszczyński 18
Jakość ziarna pszenicy z magazynów zbożowych – Anna Szafrańska 22
Prozdrowotne związki zawarte w ziarnie zbóż i pseudozbóż – Marcin Różewicz 27
Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej fonio z szarłatem i teffem – Marek Bury, Magdalena Sobolewska 32
Groch i soja jako dodatek wzbogacający wartość pokarmową w przemyśle piekarskim – Magdalena Sobolewska, Marek Śnieg 37
Technika. Bühler. W drodze do inteligentnego młyna z systemem Pluto PCS 42
Ocalić od zapomnienia. Jutlandia pełna niespodzianek. Co krok to zagadka (korespondencja z Danii) – Anna Wytrykus 44
Marketing. Jak zwiększyć sprzedaż. I czy na pewno warto…- Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 46