Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 4/2023

Spis treści:

Zbiory zbóż  – Jadwiga Rothkaehl   3

Akryloamid – co warto o nim wiedzieć? – Jadwiga Rothkaehl    4

Odmiany regionalne w sektorze spożywczym   10

Jaka przyszłość czeka konsumpcyjną pszenicę genetycznie modyfikowaną (GMO) – Krzysztof Zawadzki   12

Optymalizacja procesu nawożenia upraw zbożowych za pomocą metod programowania liniowego – Wojciech Moszczyński   18

Jakość ziarna pszenicy z magazynów zbożowych – Anna Szafrańska   22

Prozdrowotne związki zawarte w ziarnie zbóż i pseudozbóż – Marcin Różewicz     27

Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej fonio z szarłatem i teffem – Marek Bury, Magdalena Sobolewska   32

Groch i soja jako dodatek wzbogacający wartość pokarmową w przemyśle piekarskim – Magdalena Sobolewska, Marek Śnieg   37

Technika. Bühler. W drodze do inteligentnego młyna z systemem Pluto PCS   42

Ocalić od zapomnienia. Jutlandia pełna niespodzianek. Co krok to zagadka (korespondencja z Danii) – Anna Wytrykus    44

Marketing. Jak zwiększyć sprzedaż. I czy na pewno warto…- Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    46