Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 5/2023

Spis treści:

Co młynarze sądzą o jakości pszenicy z tegorocznego zbioru?     3

Dojrzewanie pożniwne ziarna pszenicy – Jadwiga Rothkaehl   4

Program redukcji śladu węglowego w uprawie zbóż w Niemczech – Jadwiga Rothkaehl    9

Optymalizacja zużycia energii przy wychładzaniu ziarna – Andrzej Tyburcy  10

Kolejne spotkanie w ramach projektu ACRYRED – Anna Szafrańska    12

Technika. Kastenmüller. Mobilny młyn Mill Track: Innowacyjne rozwiązanie w sytuacjach kryzysowych     13

41. Konferencja przetwórstwa zbóż i piekarstwa – Anna Szafrańska   14

Sceptycyzm analityków wobec deklaracji Chin – Krzysztof Zawadzki   16

Jak zebrać potrzeby klientów w projekcie uczenia maszynowego? – Wojciech Moszczyński   18

Ślad węglowy – istotny parametr zrównoważonego rozwoju w branży zbożowo-młynarskiej – Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Ewelina Włodarczyk   20

Ocena produkcyjności i jakości ziarna pszenicy ozimej w warunkach różnych technologii produkcji – Edyta Aleksandrowicz  26

Plon i jakość ziarna pszenicy ozimej przy wykorzystaniu uprawy strip-till – Marcin Różewicz     30

Wpływ wytłoków lnianych na jakość bezglutenowego owsianego pieczywa z transglutaminazą – Joanna Markowska  34

Ocalić od zapomnienia. Północna Jutlandia. Bierz nogi za pas (korespondencja z Danii) – Anna Wytrykus   40

Marketing. Jak zwiększyć sprzedaż. Kilka praktycznych sposobów – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak   42