Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, Polska wyeksportowała w tym roku w styczniu 311 tys. ton pszenicy. To 6 razy więcej niż rok wcześniej, a wszystko to mimo suszy – donosi „Rzeczpospolita”.
Powodem takiego postępowania mają być wysokie ceny zboża. „Rzeczpospolita” poza danymi Ministerstwa Rolnictwa powołuje się także na analizy Sparks, firmy, która świadczy usługi konsultingowe dla branży rolno-spożywczej.
„Według analiz Sparks w marcu było to kolejne 588 tys. ton, wobec 202 tys. ton przed rokiem, w kwietniu zaś – około 400 tys. ton. Ogółem od lipca 2019 do marca 2020 r. wysłaliśmy 2,8 mln ton zboża, niemal dwukrotnie więcej niż rok wcześniej (1,5 mln ton)” – przytacza dane dziennik.
Opinie ekspertów, które cytuje gazeta wskazują, że w obliczu koronawirusa i czekającej nas suszy Polska powinna raczej gromadzić zapasy żywności, a nie się jej pozbywać. Tym bardziej, że w tym roku rolnicy naprawdę będą mieli problemy z powodu największej od 150 lat suszy w naszym kraju. Eksperci nie mają wątpliwości, że wpłynie to na wzrost cen żywności.