Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zaprasza do udziału
w Spotkaniu Pożniwnym
dotyczącym aktualnej sytuacji na rynku ziarna zbóż w Polsce
organizowanym w dniu 16 listopada 2021 roku
Wstępny program spotkania:
10:00-10:30 – Rozpoczęcie spotkania
10:30-11:15 – Aktualna sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak (InfoGrain)
11:15-11:45 – Wartość technologiczna ziarna pszenicy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
11:45-12:15 – przerwa kawowa
12:15-12:40 – Porażenie ziarna zbóż z tegorocznych zbiorów przez choroby grzybowe
– dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
12:40-13:00 – Wartość technologiczna ziarna żyta z krajowych zbiorów – dr inż. Sylwia Stępniewska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
13:00-13:30 – Analiza ryzyka występowania metali ciężkich i pozostałości pestycydów w ziarnie zbóż – dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
13:30-14:15 – lunch
14:15-14:45 – Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów wybranych krajów UE. Aktualna dyskusja na poziomie unijnym dotycząca wymagań w zakresie substancji skażających w ziarnie zbóż – mgr inż. Jadwiga Rothkaehl
14:45-15:15 – Wartość technologiczna ziarna pszenżyta, jęczmienia, owsa i kukurydzy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
15:15-16:00 – dyskusja i zakończenie spotkania
Udział w spotkaniu jest bezpłatny.