Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB zaprasza do udziału w szkoleniu w zakresie metodyki oznaczania wybranych wyróżników jakościowych ziarna i mąki oraz interpretacji uzyskiwanych wyników badań.
Termin szkolenia: 1-2 czerwca 2022 r.
Forma szkolenia: hybrydowa (stacjonarne w IBPRS-PIB w Warszawie połączone z on-line)
PROGRAM
Środa – 1 czerwca 2022 r.
9:30 – Powitalna kawa
9:45-10:00 – Rozpoczęcie szkolenia – sprawy organizacyjne
10:00-12:00 – Blok tematyczny 1: Normalizacja / zanieczyszczenia w ziarnie zbóż
- Wykorzystanie norm przedmiotowych i norm na metody badań w działalności laboratorium zakładowego
- Budowa anatomiczna ziarna pszenicy
- Ocena organoleptyczna ziarna zbóż i przetworów zbożowych
- Oznaczanie zanieczyszczeń w ziarnie zbóż
- Regulacje prawne w zakresie substancji niepożądanych w ziarnie zbóż
12:00-12:20 – Przerwa
12:20-13:50 – Blok tematyczny 2: Metody oznaczania jakości ziarna zbóż i mąki cz. 1
- Gęstość ziarna w stanie zsypnym
- Wilgotność ziarna i przetworów zbożowych
- Wyróżniki jakościowe charakteryzujące kompleks białkowy ziarna: zawartość białka, ilość i Jakość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego
- Liczba opadania jako metoda określająca aktywność alfa-amylazy w ziarnie pszenicy i żyta
13:50-14:30 – Lunch
14:30-15:30 – Blok tematyczny 3: Metody oznaczania jakości ziarna zbóż i mąki cz. 2
- Technika pomiarowa NIR w ocenie jakości ziarna zbóż. Aspekty prawne stosowania sprzętu kontrolno-pomiarowego
- Kontrola pracy laboratorium – badania biegłości
- Dyskusja. Podsumowanie 1 dnia szkolenia
Czwartek – 2 czerwca 2022 r.
8:45 – Powitalna kawa
9:00-9:10 – Rozpoczęcie szkolenia – sprawy organizacyjne
9:10-11:00 – Blok tematyczny 4: Metody oceny cech reologicznych ciasta
- Ocena farinograficzna
- Ocena ekstensograficzna
- Ocena alweograficzna
11:00-11:20 – Przerwa
11:20-13:30 – Blok tematyczny 5: Wyróżniki jakościowe charakteryzujące kompleks enzymatyczno-skrobiowy
- Ocena amylograficzna
- Stopień uszkodzenia skrobi
- Ocena za pomocą mixolabu
13:30-14:10 – Lunch
14:10-15:00 – Blok tematyczny 6: Organizacja pracy w laboratorium
- Zwiedzanie laboratorium Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
- IBPRS-PIB
- Dyskusja, podsumowanie 2 dnia szkolenia i rozdanie świadectw
Uczestnicy szkolenia:
Szkolenie dedykowane do pracowników laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich, a także osób zatrudnionych w działach B+R ww. jednostek.
Minimalna liczba uczestników wynosi 20 osób każdego dnia szkolenia.
Cel szkolenia:
Podniesienie kompetencji pracowników w zakresie wykonywania badań laboratoryjnych ziarna i przetworów zbożowych, zapoznanie z interpretacją wyników oznaczania wybranych wyróżników jakościowych, wymiana doświadczeń między prowadzącymi szkolenie a uczestnikami.
Zakres szkolenia został rozłożony na dwa dni:
1 dzień uwzględnia parametry jakościowe uwzględnione w ocenie ziarna i mąki (dedykowane dla pracowników magazynów zbożowych, zakładów młynarskich, a także piekarskich)
2 dzień uwzględnia parametry reologiczne ciasta, uwzględnione w ocenie jakości mąki pszennej i żytniej (dedykowane dla pracowników zakładów młynarskich i piekarskich).
Uczestnicy mogą wybrać udział w jednym lub w obu dniach szkolenia.
Szczegółowe informacje oraz Formularz zgłoszeniowy na stronie Instytutuhttps://www.ibprs.pl/szkolenie-w-zakresie-metodyki…/
Patronat medialny: Przegląd Zbożowo-Młynarski