Wystartowała kolejne edycja konkursu piekarskiego Master Baker. Jest to cenna inicjatywa w czasach spadku spożycia pieczywa i niejednokrotnie również spadku jakości wypieków.
Celem konkursu jest promocja wartości odżywczej pieczywa wytwarzanego w procesie długiej, wieloetapowej fermentacji, z udziałem odpowiedniej ilości naturalnych kwasów piekarskich, z zachowaniem odpowiedniej temperatury, aby w pełni mogła rozwinąć się fermentacja mlekowa. Najlepiej, gdyby wykorzystano mąki z pierwotnych odmian zbóż, z upraw ekologicznych, koniecznie lokalnych, aby ograniczać ślad węglowy.
Dotychczasowe edycje Master Baker to sukces organizatora – Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, a przede wszystkim sukcesy ambitnych finalistów najpopularniejszego konkursu pieczenia chleba. Liczy się też zysk edukacyjny i szerzenie wiedzy o składnikach prawdziwego chleba. Stowarzyszenie „Polska Ekologia” przez 16 lat swojej działalności kładzie nacisk właśnie na edukację konsumencką, zaś jej aktywni członkowie organizują rozmaite imprezy temu służące. Twórcami opisywanego tu przedsięwzięcia są Czesław Meus, mistrz piekarski i cukierniczy, jako przedstawiciel organizatora, czuwający na prawidłowym przebiegiem konkursu, oraz Piotr Połomski, z wykształcenia piekarz i kucharz, a zarazem administrator grup facebookowych poświęconych piekarstwu.
Za realizację konkursu odpowiadają Międzynarodowe Targi Poznańskie. Przedsięwzięcie jest finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Master Baker dla wszystkich
Uczestnicy rywalizują w ramach wybranej kategorii: dla profesjonalnych piekarzy, dla uczniów, dla amatorów, tzw. „domowych piekarzy” i dla kół gospodyń wiejskich (KGW).
Głównym celem edukacyjnego i prozdrowotnego przedsięwzięcia jest to, aby przy obecnym, niskim spożyciu pieczywa, dostarczało ono maksymalną ilość składników odżywczych. Konsumenci powinni otrzymać pieczywo smakowite – to nie ulega wątpliwości, ale także pieczywo o wysokiej wartości odżywczej. O wszystkie te aspekty muszą dbać piekarze. Właśnie takie pieczywo powinno pochodzić z piekarni rzemieślniczych!
Konkurs promuje pieczywo wytwarzane w procesie długiej, wieloetapowej fermentacji, z udziałem odpowiedniej ilości naturalnych kwasów piekarskich, prowadzone w odpowiedniej temperaturze, aby w pełni mogła rozwinąć się fermentacja mlekowa, z mąk z pierwotnych odmian zbóż, z upraw ekologicznych, koniecznie lokalnych – celem ograniczenia śladu węglowego.
Kalendarz konkursowy
Eliminacje do tegorocznej edycji rozpoczęły się 15 czerwca, całe wydarzenie odbywa się pod hasłem „Przyszłość chleba tkwi w tradycji”.
Spośród zgłoszonych w eliminacjach prac jury wybierze 12 finalistów w czterech kategoriach. Autorzy najlepszych prac spotkają się w finale na żywo podczas Targów Polagra w Poznaniu 27 i 28 września 2023 r . w specjalnie zaaranżowanej konkursowej piekarni. 29 września podczas uroczystej gali zostaną wręczone nagrody.
Uwaga – eliminacje trwają tylko do 10 września 2023.
Strona konkursowa https://masterbaker.pl/