Aktualności

Zerowy VAT na przetwory zbożowe?
UE daje zielone światło na zerowy VAT na żywność. We wtorek podczas spotkania ECOFIN ministrowie finansów porozumieli się ws. tekstu noweli dyrektywy VAT – poinformowało

Zmiana NDP przetrwalników buławinki czerwonej i alkaloidów sporyszu
Ze względu na potencjalne narażenie niektórych grup populacji, obniżono najwyższy dopuszczalny poziom przetrwalników buławinki czerwonej oraz ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu w niektórych środkach
Spotkanie pożniwne
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy zaprasza do udziału w Spotkaniu Pożniwnym dotyczącym aktualnej sytuacji

Rosną ceny mąki i chleba
Dlaczego chleb drożeje? Tuż po żniwach notowania cen pszenicy na giełdzie Matif przebiły poziom 250 EUR/t, w Polsce w tym czasie płacono za pszenicę konsumpcyjną

Bezpieczne zwalczanie gryzoni
Prowadząc piekarnię, cukiernię lub zakład gastronomiczny, jesteśmy narażeni na obecność owadów i gryzoni, które zanieczyszczają pomieszczenia i żywność swoimi odchodami i mogą powodować znaczne szkody,

Rosną ceny zbóż
Na rynku krajowym podaż zbóż jest wciąż mała, rolnicy przetrzymują ziarno w magazynach, czekając na jeszcze wyższe ceny. Rosną ceny ziarna w Polsce, w tym