Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 3/2023

Spis treści:

Fakty i mity o imporcie zbóż z Ukrainy – Mirosław Marciniak   3

Co to jest „zboże techniczne”? – Jadwiga Rothkaehl    5

Mąka standaryzowana – czy na pewno wiemy co to jest? – Jadwiga Rothkaehl    9

Rok prosa    12

Szkolenie w zakresie metodyki oznaczania wybranych wyróżników jakościowych ziarna i mąki oraz interpretacji uzyskiwanych wyników badań – Anna Szafrańska 14

Fracop – Anna Szafrańska    18

Stosowanie papierowych worków w przemyśle młynarskim i paszowym jest korzystne dla środowiska – Andrzej Tyburcy  20  

Analiza odejść klientów sklepów internetowych – Wojciech Moszczyński   22

Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym – Piotr Kostiw, Danuta Leszczyńska   24

Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi – Marcin Różewicz    27

Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny – Marek Bury, Magdalena Sobolewska   30

Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli – Sylwia Stępniewska   33

Ocalić od zapomnienia. Wiatraki w Holandii. Mocarna i romantyczna – Anna Wytrykus    38

Ocalić od zapomnienia. Z dziejów młynarstwa. Daty i fakty. Cz. 3. Odsiewanie – Andrzej Gładkowski  40

Marketing. Zarządzanie marketingowe. Kilka praktycznych uwag- Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    42